מה קורה לשיער לאחר לידה? מימה נגרמת נשירת שיער לאחר לידה?
נשירת שיער לאחר לידה
אחת מהסיבות הנפוצות ביותר לנשירת השיער הנשית, היא חוסר האיזון ההורמונאלי הנגרם לגוף הנשי בעת ההיריון ולאחר הלידה. אל הגורם ההורמונאלי (שהוא לכשעצמו, משמעותי ביותר), מצטרפים גורמים נוספים, כמו הלחץ שהופעתו של בן משפחה חדש מכניסה אליו את היולדת, מחסור בוויטמינים שונים בשל ההנקה התכופה וכן הלאה, שכל אחד מהם, דיו כדי לגרום למצב של נשירת שיער לאחר לידה. יחד עם זאת, נשירת שיער לאחר לידה מחייבת התייחסות מיוחדת, מאחר ואין המדובר במצב “רגיל”, משום בחינה שלא נסתכל עליו.
מהם התהליכים אותם עובר גוף האישה בעת ההיריון וכיצד הם משפיעים על נשירת שיער לאחר לידה?
היריון, כידוע לכל, גורר עימו שינויים הורמונאליים לא מעטים, אשר משפיעים, בין שאר ההשפעות, חיי השערה, חוזקה ובריאותה. אותם שינויים הורמונאליים, הם אלה שעלולים לגרום להפרעה בסנכרון חיי השערה ולזרז את שלבי סיום צמיחת השערה (Catagen) מנוחת זקיק השערה (Telogen). כמו שציינו בתחילה, במקרים רבים, בשל ההיריון, נוצר מחסור במינרלים ובוויטמינים, אשר אף הוא, עלול להשפיע על השיער. אחד ממצבי המחסור הנפוצים האלה הוא אנמיה – מחסור בברזל בדם, אשר נגרם כתוצאה מהצורך לחלוק במשאבים השונים ולהפנותם לעובר, על חשבון המשאבים הנדרשים לאם.
מדוע מתחילה נשירת שיער לאחר לידה?
למרות שמרבית השינויים הפיזיולוגיים וההורמונאליים חלים בזמן ההיריון, הנשירה, במרבית המקרים, תורגש דווקא לאחר הלידה עצמה. הסיבה לכך היא כי לאחר הלידה, גוף האישה עובר סדרת שינויים נוספים, מאחר והמערך הפיזיולוגי וההורמונאלי שעד כה תמך בקיומו של העובר, הופך למיותר. אותם השינויים המתרחשים לאחר הלידה, הם אלה המשפיעים על המערכות השונות שבגוף האישה, ביניהן – השיער.
הוסיפו לכך את מצבי המחסור שהחלו בעת ההיריון ולא טופלו כהלכה (כאנמיה) או חוסרים במינרלים ובוויטמינים שיוצרים ייצור החלב וההנקה, שעלולים, אף הם, להביא למצב נשירת שיער לאחר לידה באופן מוגבר. המתח וחוסר השינה המאפיין את התקופה שמיד לאחר הלידה והגעתו לבית של תינוק חדש, גם הם עלולים להתבטא בנשירת שיער, בשל הפרת האיזון של המערכת האנדוקרינית של האישה.
מדוע, אצל נשים מסוימות, מתחילה נשירת השיער רק בחלוף מספר חודשים מהלידה?
במהלך תקופת ההיריון כל זקיקי השיער עובדים בצורה מחזורית ובסנכרון תקין. אותם שינויים הורמונאליים אשר מתרחשים בגופה של היולדת לאחר הלידה, מוציאים את הזקיקים מהסנכרון שלהם, ומעבירים את זקיקי השערה והשיער לשלב ה- Telogen במקביל.
קצב מעבר זקיקי השערה לשלב ה- Telogen הינו אינדיבידואלי עבור כל אישה והוא הגורם לכך כי אישה מסוימת תחווה נשירת שיער מוגברת מיד לאחר הלידה, בעוד שאחרת, תחווה את הנשירה המוגברת רק מספר חודשים לאחר הלידה.
מהו אופן ההתמודדות עם נשירת שיער לאחר לידה ?
לרוב, נשירת שיער בתקופה זו אינה דורשת טיפול מיוחד, אולם, אין זאת אומרת, כי ניתן להתעלם ממנה. כמו בכל מצד שלאחר לידה, יש לפנות לרופא המשפחה. זה, יפנה את האישה לביצוע בדיקות הדם הרלוונטיות (שתכלולנה ספירת דם כללית, כמו גם בדיקת תפקודי הכבד והכליות, בדיקת רמת הברזל בדם ורמות פריטין וטרנספרין). מטרתן של בדיקות דם אלה היא שלילת הימצאותן של בעיות במערכת החיסון, בעיות בתפקודה של בלוטת התריס, שלילת מחלות זיהומיות ואיתורם של חוסרים במינרלים ובוויטמינים. החוסרים או מצבי אי האיזון שיאותרו בבדיקות יטופלו בטיפול נקודתי, ובמרבית המקרים, השיפור המשמעותי במצב הנשירה יורגש תוך חודשים ספורים.
קראו על טיפים לשיער מושלם