נשירת שיער פתאומית – דרכים להאטת הנשירה
הסובלים מנשירת שיער מואצת (בעיקר הגברים מביניהם) נוהגים, בחלק מהמקרים, להתייחס אל נשירת השיער כאל גזירה המוכתבת “מלמעלה”. ובמידה מסוימת, הדבר אינו שגוי לגמרי, מאחר ולנשירת השיער (שוב, בעיקר הגברית) ישנם גורמים שאינם נתונים להשפעתנו. במרבית המקרים זו הגנטיקה, אבל גם מחלות ומצבים בריאותיים שונים (כמו סוכרת, זאבת, אנמיה, תפקוד לקוי של בלוטת התריס ועוד) אינם מגיעים כבחירה יזומה שלנו. וכאן, מתחילה הטעות הגדולה – חלק גדול ממצבי נשירת השיער ניתנים להאטה, ובמקרים מסוימים, אף ניתן לעצור לגמרי את התקדמותה. אם כן, כיצד ניתן להאט את נשירת שיער?
הקפידי לבדוק את רמת הברזל בדמך
אצל נערות ונשים צעירות, לעיתים קרובות, אנמיה (חוסר בברזל) מהווה את הסיבה הנפוצה ביותר לנשירת שיער. לכן, אם את בת עשרה וסובלת מנשירה, בדיקת דם בקופת החולים היא הצעד הראשון. המידה וזוהה מחסור בברזל בבדיקת הדם, נטילת תוספים משלימים המכילים ברזל יהיו המלצת הרופא. חשוב לציין כי בעניין נטילת תוסף ברזל יש צורך בהתייעצות עם רופא המשפחה, מאחר ועודף ברזל בדם עלול לגרום לסיבוכים ולסיכון מיותר!
בצעי בדיקה הורמונאלית
אם את בגיל הפוריות וסובלת מנשירת השיער ומתופעות נוספות (וסת שאינה סדירה, הופעתם של פצעי בגרות ושיעור יתר בגוף, יתכן מאד קיומה של תסמונת השחלות הפוליציסטיות (באנגלית: Polycystic ovary syndrome/disease). התסמונת הנפוצה למדי מאופיינת ברמות גבוהות של הורמונים זכריים בדם, שכידוע, הם הגורמים להקרחה האנדרוגנטית.
טלי את תוספי התזונה מתאימים
אם הגעת לגיל המעבר, התדלדלות השיער המתחילה בסמוך להפסקת הווסת מהווה, לרוב, את התוצאה מעלייה באנדרוגנים (ההורמונים הזכריים) והירידה באסטרוגן (הנקבי) עקב הפסקת הפרשתו מהשחלות. נטילת מעכבי 5-אלפה רדוקטז צמחיים (אנזים המפר את איזון ההורמונים) יכולה, למשל, להאט את תהליכי נשירת השיער.
הקפידו על רמת האבץ בגוף
גברים ונשים צמחוניים או טבעונים (וכאלה שאינם מקפידים על אכילת בשר ומוצריו) עלולים לסבול, בנוסף למחסור בברזל, גם מחסור באבץ. אבץ נחשב לאחד מהמינרלים שמחסור בו משפיע ישירות על קצב נשירת השיער. עוד התגלה בשנים האחרונות, כי אבץ פועל אף כמעכב האנזים 5- אלפה רדוקטז. למרות, שלכאורה, נטילת תוסף אבץ מחייבת בדיקת דם והנחיות רופא, נטילת כמויות מתונות (עד 20 מ”ג ביום) של אבץ פיקולינט במשך מספר שבועות רצופים, אינה מלווה בסיכון בריאותי כלשהו.
בררו אם אינכם אלרגיים למוצרי טיפוח השיער שלכם
חלק גדול מחומרי טיפוח וצביעת השיער (כן, גם הטבעיים!) מכילים רכיבים סינטטיים שונים, שחלקם נחשבים לאלרגנים נפוצים ביותר. דוגמה לכך היא החינה השחורה לשיער, שלה מוסף פיגמנט סינטטי שחור, המוכר כאלרגן. אל תבנו על זה שאם עד כה השתמשתם במוצרים מסוימים והם לא גרמו לכם לנשירת שיער שמקורה באלרגיה, גם בעתיד הם ימשיכו להיות “בטוחים” עבורכם. לפעמים, התגובה האלרגית לתכשירי שיער עלולה גם לאחר שימוש ממושך לאורך שנים רבות!
השתמשו במוצרי טיפוח השיער המתאימים
השימוש הקבוע בתכשירי טיפוח השיער השונים (לחפיפה ולריכוך שיער ואף לעיצובו) שמבוססים על שומנים, סיליקון וסוגי שעוות שונים יוצר הצטברות רובד בלתי נראה בעין על עור הקרקפת ועל השיער. כתוצאה מרובד זה, עלולה להופיע קשקשת ותופעות נוספות כנשירת שיער ושיער שמראהו דק וחסר חיים. על מנת להימנע מכך, חשוב להקפיד לחפוף את השיער בשמפו שאינו מותיר שאריות על השיער ואת מרכך השיער וחומרי הטיפוח השונים הקפידו למרוח רק על השיער, במרחק כס”מ מעור הקרקפת.